Egy jászberényi tűzoltó a legjobbak közé jutott

Megosztás

Az augusztus 22-24. között megrendezett XVI. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny befejező napján a csapatok a négyszer százméteres váltóban, illetve kismotorfecskendő-szerelésben mérték össze tudásukat. A viadalt végül Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte, ők őrzik két évig a vándorserleget.

Az első versenynap az UTE atlétikai stadionjában indult. A délelőtt első felében a négyszer százméteres váltófutást teljesítették a versenyzők. Ebben a számban a váltó első tagja egy sugárcsővel és egy létrával rajtol: előbbi testesíti meg gyakorlatilag a stafétát, utóbbi pedig ahhoz kell, hogy segítségével feljusson az első akadályt jelentő kisház tetejére. Azon végigszaladva, a másik oldalán leugorva fut a váltásig, a második tűzoltó feladata, hogy átvesse magát a két méter magas palánkon, majd átadja a sugárcsövet harmadik társának. Ő futtában magához vesz két tömlőt, végigszalad velük egy nyolc méter hosszú gerendán, menet közben összekapcsolja azokat, majd a tömlőket egy osztóhoz is csatlakoztatja, a tömlőre kapcsolja a sugárcsövet, de még a váltózóna előtt le is kapcsolja azt. A váltó negyedik tagjának az a feladata, hogy odafusson a kikészített tűzoltó készülékhez, felvegye azt, majd segítségével eloltsa a korábban meggyújtott tálcatüzet. A versenyző a tálcától csak akkor futhat tovább, ha a tüzet a tálcában és ha kell, a tálcán kívül is teljesen eloltotta. A feladat megoldása után sugárcsővel befut a célba.

Az utolsó versenyszám a kismotorfecskendő-szerelés volt. A feladat elsőre egyszerűnek hangzik: a berendezés típusának megfelelő módon be kell indítani a kismotorfecskendőt, egy tartályból felszívni a vizet, majd egy alapvezetéken és két sugáron keresztül célba lőni egy-egy táblára. Ezek közepén egy öt centi átmérőjű nyílás van, úgy kell célozni, hogy azon átmenjen a víz, és meg lehessen tölteni az alatta lévő tartályt. 

A viadalon egyéniben és csapatban is hirdettek győztest. Egyéniben és egyéni összetettben a százméteres akadályfutásban és a horoglétra-mászásban nyújtott teljesítmény számított, míg a csapatversenynél a váltó és a kismotorfecskendő-szerelés eredményét vették figyelembe. Az összetett csapatverseny sorrendje pedig úgy alakult ki, hogy összeadták valamennyi versenyszám helyezési számait. Pontazonosság esetén az a csapat került előbbre, amelyik kismotorfecskendő-szerelésben jobban teljesített. 

Megyénket a jászberényi hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata képviselte: Györgyfi Máté tűzoltó őrmester, Homoki István tűzoltó őrmester, Molnár Péter tűzoltó őrmester, Jánosi Imre tűzoltó őrmester, Limbóczki János tűzoltó őrmester, Boros Ádám tűzoltó őrmester, Farkas Tamás tűzoltó törzsőrmester és Szappanos Róbert tűzoltó alezredes alkotta az együttest. Györgyfi Mátét teljesítménye országos viszonylatban is a legjobb tűzoltó sportolók közé emeli, hiszen száz méteres akadályfutásban 143 versenyző között az ötödik helyen végzett, míg horoglétra-mászásban a tizenharmadik helyen zárt 153 indulóból, így egyéni összesített eredménye a nyolcadik helyre repítette. Megyénk csapata az összesített 11. helyen fejezte be a versenyt

Kapcsolódó cikkek